Friday, 1 July 2011

Kolam Berjasa.. XD

Hai all!!

Well, This is my first blog. Actually, aku bukan tau sangat nk wat benda2 nih. Tapi dari dulu lg teringin nak buat. Haha. =)
I'l try my best untuk wat blog nih. haha

Bapak borek, anak rintik : pepatah Melayu, yg ni memang kena ngan aku. Mula dari tok wan aku, seorang nelayan, pastu ayah aku plak, kaki jala ngan mancing, lani, aku pulak. Adik aku pun dah nmpak dah gaya tuh. haha =) 

Family aku ni kaki gila mancing. Serious, kalau boleh, tiap2 hari nak pegi mancing =)  Lokasi fav kami, kolam terbiar kat Kolam Ah Yik kat Bagan Tiang. Kalau hampa nak tau, kolam ni la tempat rezeki kami. Orang len mahai2 beli siakap kat market, mau sekilo rm40, kami ni, siakap tu mcm ikan kembung ja bg kami. Sampai x lalu nak makan lah  :) 


Kolam ni tempat bela ikan siakap. Tapi tauke tu buat 2 kolam terbiaq so air dari laut n sungai leh la kumpul kat situ. Mungkin la ada anak2 ikan terlepas kat situ, beranak pinak, makin lama, makin byk, jadi kolam terbiar tu penuh ngan ikan XD  Aku x berapa pasti macam mana ayah aku boleh dapat link nak masuk kolam ni, sebab tauke ni bukan bg org masuk kolam dy sesuka hati. Mungkin ayah aku guna magic kot? =.=' 

Kolam Ah Yik . Cantik x?

Yang menariknya, kolam ni bukan saja consists of siakap, ikan bulan pon ada, sembilang, siakap merah, senangin, bawal emas n mungkin ada lg, belom cukup discover lg dlm kolam tuh. HAHA. Ikan pengacau? toksah dok tanya lah. Direct ja sangkut kail. Kadang2 rimas gila, tp layan jela. :)  


Ikan "Raja Muara" ni memang kuat.
Ikan Bulan mmg power kalw layan..pergh! 15min lawan dy nih.

Panjang x? 1 Meter

Anak Bulan oh bulan

Hasil kami pada 26/9/2009. Banyak x?

Fresh dari ladang.

Abah ngan Adik Azrul

Mak ngan adik. Cantik kn suasana?


Walau apa2 pun, kolam ni mmg byk berjasa kat kami. Sayang gila. MUah! =.='


5 comments:

  1. nk p ka kolam nih?? boleh ja..

    ReplyDelete
  2. hahhha...tu la hg..ak dok ajak hg bukan nk p..sedih aku... XD

    ReplyDelete
  3. wow...
    hebat aa abg khai kte nie..
    hee.. da ade blog da.. >_<

    ReplyDelete